«Endetid» av Minette Walters, og Mormors formloff

Selv om det er et nytt år, er jeg nok tilbake på denne Covid-19 bølgen, hvor jeg mer enn sunt opptatt av litt mørke tema. Så denne uka har jeg lest «Endetid» av Minette Walters. Dette er en historisk roman som omhandler «Svartedauden,» og hvordan en sterk kvinne slåss for å redde alle hun har ansvar for.

Hvis du ønskerå hoppe rett til oppskriften på mormorsformloff , TRYKK HER!

Walters, Minette (2018) «Endetid», Gyldendal og Formloff (mormors) Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad 2 brød 3 timer Enkel Ingredienser 50 g Smør (smeltet) 7 dl Melk (lunken) 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel (ca. 16 ½ dl ) 1 ts Sukker ½ ts Salt 2 ss Fløte (til pensling) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I juli måned 1348, kommer det en merkelig sykdom til Dorsetshire, Engeland. Det er ingen som riktig vet hvilken sykdom dette er, med unntatt av kirken og prestene som mener dette er gods straffedom over menneskene. Ryktene sprer seg, men det er ingen som er helt sikker på hva dette er, hvorfor man dør, og om dette sprer seg.  Bokas handling foregår på Develish, hvor Lady Anne er «slottes» frue. Boka starter med at hennes mann, sir Richard av Develish, drar sammen med sine menn ut fra slottet, både for å forhandle om deres datters giftemål, og for å finne ut noe mer om denne mystiske sykdommen, som han egentlig ikke trodde på.  Lady Ann, som er oppdratt av nonner og er sykdoms- og urtekyndig. Mens mannen er borte får hun mer informasjon om sykdommen, og flytter derfor alle arbeiderene sine inn på selve borgeiendommen. Når Sir Richard kommer hjem fra sin reise, er han syk og de fleste av hans menn er allerede døde. Hun nekter dem derfor adgang til eiendommen. Hun vil at de skal klare seg utenfor vollgraven i 2 uker før de får komme inn …

Walters, Minette (2018) «Endetid», Gyldendal og Formloff (mormors) Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad 2 brød 3 timer Enkel Ingredienser 50 g Smør (smeltet) 7 dl Melk (lunken) 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel (ca. 16 ½ dl ) 1 ts Sukker ½ ts Salt 2 ss Fløte (til pensling) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er en velskrevet bok som omhandler et lite middelaldersamfunn når svartedauden feier over landet. Dette er alt det jeg elsker med en historisk roman. Ja, uansett hvilken historie det er vi snakker om: Det er interessant og ganske troverdig plottt, med en god fremdrift i historien.  I tillegg virker de historiske detaljene pålitelige (nok). Boka omhandler flere personer, som alle er ganske ulike og som virker realistiske. Det som kanskje trakk ned boka noe, var det at Lady Anns medisinske kunnskaper virket noe urealistiske. Uansett, hvem liker ikke en god historie om en sterk kunnskapsrik kvinne. Denne boka får av meg terningkast: 5

Mormors formloff

Denne loffen har en sprø skorpe og er skikkelig god. Den passer utrolig godt som tilbehør til pasta, gryter, supper mm. og ikke minst til frokost eller lunsj med pålegg på.

Formloff (mormors) Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad 2 brød 3 timer Enkel Ingredienser 50 g Smør (smeltet) 7 dl Melk (lunken) 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel (ca. 16 ½ dl ) 1 ts Sukker ½ ts Salt 2 ss Fløte (til pensling)

Porsjoner:Tid:Vanskelighetsgrad
2 brød3 timerEnkel

Ingredienser:

50 gSmør (smeltet)
7 dlMelk (lunken)
1 pkGjær
1 kgHvetemel (ca. 16 ½ dl )
1 tsSukker
 ½ tsSalt
2 ssEgg (til pensling)

Slik gjør du:

1. Smelt smøret,
– Tilsett melken og
– Varm til 37 grader
– Ha melblandingen i en bakstebolle
2. Tilsett gjæren, og
– La den stå i 3-5 min.
–  Rør rundt så all gjæren løser seg opp
3. Tilsett mel, sukker og salt
NB! Det kan være at du trenger litt mer eller mindre mel enn det som er angitt i oppskriften
4. Elt i 5 til 7 minutter
5. La deigen heve under et fuktig klede
i ca. 45-60 minutter, til dobbel størrelse
6. Hell deigen ut på et bakebord
– Del den i to,
– Form emnene til brød,  
– Legg dem i to smurte brødformer
7. Sett stekeovnen på 220 grader
8.La brødene etterheve i ca. 20-30 min.
9. Pensle toppen med sammen vispet egg
10. Stekes på 220 grader i 30 – 40 minutter
11. Avkjøles på rist

Tips! Hvis bunnen og sidene er for lyse, stek brødene uten form de siste 10 min.  La dem ligge på siden og snu etter 5 min.

Formloff (mormors) Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad 2 brød 3 timer Enkel Ingredienser 50 g Smør (smeltet) 7 dl Melk (lunken) 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel (ca. 16 ½ dl ) 1 ts Sukker ½ ts Salt 2 ss Fløte (til pensling)

TIPS! Brødene får ulikt uttrykk, alt etter hva du pensler med:

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Walters, Minette
  • Tittel: «Endetid»
  • Serie: Black Death #1
  • Originaltittel: «The Last Hours»
  • Oversatt av: Jørn Roeim (MNO)
  • Sjanger: Historisk Fiction, dystopi, Britisk litteratur
  • Sider: 510
  • Forlag: Gyldendal
  • Utgitt: 2018
  • Først utgitt: Allen & Unwin (2017)
  • Tilegnet: Moholt bibliotek

Walters, Minette (2018) «Endetid», Gyldendal og Formloff (mormors) Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad 2 brød 3 timer Enkel Ingredienser 50 g Smør (smeltet) 7 dl Melk (lunken) 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel (ca. 16 ½ dl ) 1 ts Sukker ½ ts Salt 2 ss Fløte (til pensling) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s