Beth O’Laerys «Bare på besøk» og små focaccia med oliven og soltørkete tomater

Denne uka har jeg storkost meg med den engelske forfatteren Beth O’Laerys «Bare på besøk». Jeg hadde behov for en lettlest og humoristisk bo denne uka. Da jeg var en tur innom biblioteket, stod denne på innlevert tralla og den så skikkelig hyggelig ut. Derfor tok jeg den med meg sammen med alle de andre bøkene jeg lånte denne gangen.

For å hoppe rett til oppskrift på Små Focaccia med oliven og soltørket tomat – trykk HER

O’Leary, Beth (2021) «Bare på besøk», Gyldendal OG Små focaccia med oliven og soltørkete tomater Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Oliven (hakket) Tomater (soltørkete) Flaksalt Rosmarin https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi Leena og bestemoren hennes. Etter et panikkanfall blir Leena beordret til å ta en ferie. Bestemoren til Leena, Eileen, har lyst til å leve livet og date igjen. Men det er litt begrensete muligheter på dateingfronten i den lille landsbyen hun bor i. Så de bytter. Lena overtar bestemorens katter og landsbyliv, mens Bestemoren flytter inn i kollektivet til Leena i London.

O’Leary, Beth (2021) «Bare på besøk», Gyldendal OG Små focaccia med oliven og soltørkete tomater Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Oliven (hakket) Tomater (soltørkete) Flaksalt Rosmarin https://heidisboble.no/ @heidisboble

Som jeg sa innledningsvis, dette er ei bok jeg koste meg skikkelig med, som fikk meg i skikkelig godt humør, og som jeg ikke ville skulle slutte – jeg ville at den skulle være dobbelt så lang! Boka er godt skrevet, varm og hyggelig. O’Leary skriver lett og ledig, og med stor innlevelse, humor og varme. Jeg liker persongalleriet til O’Leary, men favoritten min er uten tvil Eileen. Hun er så rett på sak, åpen for nye opplevelser, så omtenksom og godhjertet at det er helt umulig å ikke like henne. Det er også morsomt å følge utvikling til de to hovedpersonene, og se hvordan de sakte, men sikkert endrer seg, og sine oppfatninger av hva som er viktig. Selv om dette er en romantisk, humoristisk bok tar den også opp en rekke viktige tema, som det å begynne på nytt, forholdet mellom mødre og døtre, og ensomhet. Når man leser en bok, og holder den i hånda lenge etter at man er ferdig med siste side for man vil ikke at den skal være ferdig, da kan det vel ikke bli noe annet enn et terningkast: 6. Kan det vel?

Små Focaccia med oliven og soltørket tomat

Små focaccia med oliven og soltørkete tomater Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Oliven (hakket) Tomater (soltørkete) Flaksalt Romarin https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette tror jeg er den beste oppskriften på focaccia som jeg har. En setter fordeigen kvelden før en skal bake focacciaen. Men hvis man husker det – er det bare å bake neste dag! Og resultatet er verdt det!

Porsjoner:Tid:Vanskelighetsgrad
13 timerEnkel

Ingredienser:

Fordeig (dagen før);

135 gHvetemel
1 ½ dlVann (kaldt)
2 gGjær (fersk – på størrelse med en ert)

Dagen du skal bake:

1 kgHvetemel
2 ssOlje (nøytral)
15 gSalt (2 ts)
5 ½ dlVann (romtemperert)
20 gGjær
1 tsSukker
2 ssOlivenolje

Tips! En pakke fersk gjær veier 50 g. Derfor bruker jeg å dele en pakke i to. Ta tilsvarende en ert til fordeigen, og bruker resten av halvparten neste dag. Det blir litt for mye gjær, så av og til kaster jeg gjær tilsvarende en ert før jeg bruker den.

Topping:

2 ssOlivenolje
 Oliven (hakket)
Soltørkete tomater (hakket)
Rosmarin eller andre tørkete urter

Små focaccia med oliven og soltørkete tomater Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Oliven (hakket) Tomater (soltørkete) Flaksalt Romarin https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kvelden før eller 8- 14 timer før du skal bake:
– Rør ut gjæren i vannet,
– Rør inn hvetemelet og
– La det stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer
2 Dagen etter:
– Rør ut resten gjæren i vannet
– Tilsett blandingen fra i går, mel, salt og olje
– Elt i maskin i 10 min. Eller 20 min. for hånd
3 Dekk bakstebollen med plast, og
– La den heve i 60 min.
4 Legg bakepapir på stekebrett
5 Hell deigen ut på et bakebord
– Del den i 20 emner
– Trykk og strekk emnene til små runde focacciaer
6 Dekk focacciaene med plast og
– La den heve i 30-45 min.
7 Sett ovnen på 230 grader
8 Lag hull i deigen ved å trykke ned fingrene
– Pensle focacciaene med olivenolje,
– Legg på oliven og soltørkete tomater
– Dryss over flaksalt og eventuelt litt rosmarin
8 Dekk focacciaene med plast og
– La den heve ytterligere i 30-45 min.
9 Steke i 15 -20 min.
10 Avkjøles på rist

Oppskrifter på focaccia som tar litt kortere tid:

Små focaccia med oliven og soltørkete tomater Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Oliven (hakket) Tomater (soltørkete) Flaksalt Romarin https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: O’Leary, Beth
  • Tittel: «Bare på besøk»
  • Originaltittel: «The Switch»
  • Oversatt av: Veronica Garten (MNO)
  • Sjanger: Romantikk, fiksjon, samtidsroman, chick.litt
  • Sider: 380
  • Forlag: Gyldendal
  • Utgitt: 2021
  • Først utgitt: 2020 (Quercus Editions LTD. London)
  • Tilegnet: Trondheim folkebibliotek

O’Leary, Beth (2021) «Bare på besøk», Gyldendal OG Små focaccia med oliven og soltørkete tomater Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Oliven (hakket) Tomater (soltørkete) Flaksalt Rosmarin https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s