Pyntet focaccia til midtsommer (i morgen)

Dette tror jeg er den beste oppskriften på focaccia som jeg har. En setter fordeigen kvelden før en skal bake focacciaen. Men hvis man husker det – er det bare å bake neste dag! Og resultatet er virkelig verdt det! I dag har jeg pyntet focacciaen men gressløk, tomater rosmarin og rødløk. Synes det ble en riktig så sommerlig og fin focaccia.

St. Hans-pyntet focaccia  Ingredienser:  Fordeig (dagen før);   135 g	Hvetemel 1 ½ dl 	Vann (kaldt) 2 g	Gjær (fersk – på størrelse med en ert)  Dagen du skal bake: 1 kg	Hvetemel 2 ss	Olje (nøytral) 15 g	Salt (2 ts) 5 ½ dl	Vann (romtemperert) 20 g 	Gjær  1 ts	Sukker 2 ss	Olivenolje  Topping: 2 ss	Olivenolje 	Gressløk,  rødløk,  cherrytomater,  Flaksalt,  oliven,  timian  https://heidisboble.no/ @heidisboble
Porsjoner:Tid:Vanskelighetsgrad
13 timerEnkel

Ingredienser:

Fordeig (dagen før);

135 gHvetemel
1 ½ dlVann (kaldt)
2 gGjær (fersk – på størrelse med en ert)

Dagen du skal bake:

1 kgHvetemel
2 ssOlje (nøytral)
15 gSalt (2 ts)
5 ½ dlVann (romtemperert)
20 gGjær
1 tsSukker
2 ssOlivenolje

Tips! En pakke fersk gjær veier 50 g. Derfor bruker jeg å dele en pakke i to. Ta tilsvarende en ert til fordeigen, og bruker resten av halvparten neste dag. Det blir litt for mye gjær, så av og til kaster jeg gjær tilsvarende en ert før jeg bruker den.

Topping:

2 ssOlivenolje
 Gressløk, rødløk, cherrytomater, oliven, timian, flaksalt

St. Hans-pyntet focaccia Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Gressløk, rødløk, cherrytomater, Flaksalt, oliven, timian https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kvelden før eller 8- 14 timer før du skal bake:
– Rør ut gjæren i vannet,
– Rør inn hvetemelet og
– La det stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer
2 Dagen etter:
– Rør ut resten gjæren i vannet
– Tilsett blandingen fra i går, mel, salt og olje
– Elt i maskin i 10 min. Eller 20 min. for hånd
3 Dekk bakstebollen med plast, og
– La den heve i 60 min.
4 Legg bakepapir i en lanpanne, og
– smør den med olje
– Strø eventuelt litt flaksalt i bunnen av pannen
5 Hell deigen i langpannen
– Trykk og strekk den ut så den dekker hele formen
6 Dekk focacciaene med plast og
– La den heve i 30-45 min.
7 Sett ovnen på 230 grader
8 Pensle focacciaen med olivenolje
– Lag hull i deigen ved å trykke ned fingrene
– Pynt med oliven, gressløk, løk, og tomater
– Strø over litt flaksalt
8 Dekk focacciaene med plast og
– La den heve ytterligere i 30-45 min.
9 Steke i 15 -20 min.
10 Avkjøles på rist

Oppskrifter på focaccia som tar litt kortere tid:

St. Hans-pyntet focaccia Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje Topping: 2 ss Olivenolje Gressløk, rødløk, cherrytomater, Flaksalt, oliven, timian https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s