«Kleptokratiet» av Espen Skjerven og mormors kjernemelkpudding

Her forleden dag fikk jeg en bokpakke i posten fra Forlagshuset i Vestfold, og den ene av bøkene var «Kleptokratiet» av Espen Skjerven. Siden jeg har likt alle de tidligere bøkene til Skjerven såååå godt, klarte jeg rett og slett ikke å vente – og måtte bare legge i fra meg den boka jeg holdt på med å lese, for å lese denne med en eneste gang. Om forventningene ble innfridd?

Hvis du ønsker oppskriften på kjernemelkpudding – Trykk HER

Skjerven, Espen (2022) «Kleptokratiet», Forlagshuset i Vestfold OG Kjernemelkpudding Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Kleptokratiet» møter vi igjen Tom Grayston. Han har nå flyttet til Oslo for å komme nærmere barna (og muligens ekskona). Han jobber som politioverbetjent i KRIPOS. Tom og noen kollegaer blir denne gangen sendt til Kongo, fordi to unge kvinner – Anna og Sofie, er tiltalt for å ha drept en mann i leiligheten sin. Saken løser seg og Grayston drar tilbake til Oslo. Sofie, som er en norsk miljø- og menneskerettsforkjemper nekter å dra tilbake til Norge. Hun vil avdekke korrupsjon, brudd på menneskerettigheter, og miljøødeleggelser til et norsk oljeselskap som har fått leterettigheter i regnskogen. Dermed blir Grayton og Kripos dratt inn i en sak som strekker seg langt ut over Norges landegrenser …

Skjerven, Espen (2022) «Kleptokratiet», Forlagshuset i Vestfold OG Kjernemelkpudding Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

… Om forventningene ble innfridd. Ja, absolutt! «Kleptokratiet» er det absolutt beste fra Skjerven så langt, og jeg tror han kommer til å bli blant de aller beste krimforfatterne i Norge om denne utviklingen fortsetter. Boka er skikkelig godt disponert, vi får akkurat passe med opplysninger. «Kleptokratiet» har et høyt tempo, med mange store og små spenningskurver, noe som gjør at det er vanskelig å legge den fra seg, når en har satt seg ned for å lese. Jeg liker persongalleriet, og faktisk likte jeg stereotypiene i denne boka – for de var faktisk med på å gi farge, mening og en god flyt i selve historien. Tom Grayston fremstår som en robust, og stødig politioverbetjent, men på det personlige planet fremstår han som noe mer vinglete og usikker. Det er greit nok – men som leser skulle jeg ønske å komme litt mer «under huden» på han og kanskje ønsker jeg litt personlig utvikling for han som karakter.

«Kleptokratiet» av Espen Skjerven er ei fantastisk begivenhetsrik og godt skrevet krimbok med et høyt tempo og flotte spenningskurver. Jeg gleder meg ufattelig mye til neste bok av Skjerven og kan ikke annet enn å trille et godt og velfortjent terningkast: 5 (+)

Kjernemelkpudding

Dette er en veldig enkel og god dessert, som dessverre nok har gått litt i glemmeboka. Jeg ble så glad da jeg fant oppskriften i min mormors kokebok! Opprinnelig ble den laget på kjernemelk. Nå er det litt vanskelig å få tak i kjernemelk, men det går helt fint å bruke skummet kulturmelk isteden. En rører fort sammen puddingen, og så trenger den å stå i kjøleskapet, helst over natta. Puddingen er skikkelig god sammen med friske bær og frukt eller med en fruktkompott eller bare en rødsaus til.

Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4-6 15 min + 3 timerEnkel

Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

7 plGelatin
½ dlVann (kokende)
5 dlKjernemelk eller skummet kulturmelk
2 dlFløte
2 tsVaniljesukker
1-2 ssSukker

Tilbehør:

 Bær (oppskjært)
 Frukt (oppskjært)

Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Legg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann
La dem ligge i ca 10 min.
2 Ha Skummet kulturmelk i en bolle
– Bland det sammen
3 Kok opp ½ dl vann
– Ta kasserollen av varmen
– Klem vannet ut av gelatinplatene
– Ha gelatinplatene i det varme vannet og
– Rrør godt så platene smelter
4 Rør gelatinblandingen inn i melka
5 Pisk fløten stiv sammen med sukker og vaniljesukker
6 Ha kremen i melken, og
– Vend inn
7 Smak eventuelt til med mer sukker
8 Hvis du ønsker å hvelve puddingen:
–  La blandingen stå til den begynner å stivne
– Skyll forma med kaldt vann
– Ha blandingen forma
– Ha over plast
– Sett den i kjøleskap over natta  

8A Hvis du skal server blandingen i dessertskål:
– Hell blandingen i en dessertskål
– Ha over plast
– La det stå i kjøleskapet til puddingen har stivnet
Ca 2-3 timer
9 Skjær opp frukt og bær
– Hvelv puddingen på serveringsfat og pynt med frukt/bær, eller
– Server puddingen med de fersk frukt og bærene ved siden av
Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Skjerven, Espen
  • Tittel: «Kleptokratiet»
  • Serie: Tom Grayston #3
  • Sjanger: Krim, spenning, samtid,
  • Sider: 384
  • Forlag: LIV – Forlagshuset i Vestfold
  • Utgitt: 2022
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Flere bøker om Tom Grayston:

Skjerven, Espen (2022) «Kleptokratiet», Forlagshuset i Vestfold OG Kjernemelkpudding Ingredienser 7 pl Gelatin ½ dl Vann (kokende) 5 dl Kjernemelk eller skummet kulturmelk 2 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker 1-2 ss Sukker Tilbehør: Bær (oppskjært) Frukt (oppskjært) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s