Bak en Sitronmarengskake til Australia Day på torsdag

På torsdag 26.01 er det Australia Day, og hva passer vel bedre enn å bake noe typisk australsk. Her blir det Sitronmarengskake. Kanskje Sitronmarengspai er litt mer typisk australsk, men man må vel kunne fornye gamle tradisjoner også? Min sitronmarengskake består at en søt kakebunn med sitronsmak, syrlig sitronkrem, søt og klassen italiensk marengs som er brent med en brenner, toppet med karamelliserte sitroner. Den er skikkelig god og anbefales på det sterkeste.

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
8-123 timermiddels

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser

Sitronkrem:

200 gSukker
3Sitroner (skall)
150 gSitronsaft (ca 1 ½ dl)
3Egg store
1 ssMaisenna

Kakebunnen:

85 gSukker
50 gVann (½ dl)
300 gSmør (mykt)
200 gSukker
75 gSukker (lyst brunt)
300 gHvetemel
4 tsBakepulver
5Egg (romtempererte)
25 gMaisenna
4Sitroner (skall)

Karamelliserte sitronskiver:

1Sitron (skivet)
350 gVann (3 ½ dl)
175 gSukker

Italiensk marengs:

250 gSukker
150 gVann (1 ¾ dl)
5Eggehviter
½ tsEddik

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 180 grader og
– Legg bakepapir i en langpanne
Eller tre 20 cm springformer
2 Lag sirup til kakebunnen:
– Ha 85 gram sukker i en kasserolle, og
– Smelt det til det blir lysebrunt og fint
– Tilsett ½ dl vann – Rør sammen
Blandingen stivner hvis vannet er kaldt,
Men sett det tilbake på varmen i 1 min så blir det flytende
– Ta av varmen, og
– Sett til det side
3 Lag sitronkremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Visp godt
– Kok opp på middelsvarme, mens du rører
Det vil se ut som det splitter seg til å begynne med,
men bare fortsett å vispe
– Hell kremen over på et fat
– Legg over plastikk
– Avkjøles
3 Lag kakebunnen:
– Pisk smør og sukker lyst og luftig
– Pisk inn 1 ss hvetemel
– Pisk inn eggene,
Ett om gangen, og
pisk godt imellom hvert egg
– Pisk inn den nå avkjølte sirupen
– Vend inn de øvrige ingrediensene, og
– Hell røra i langpannen
Jevn ut toppen, bruk gjerne en fuktig skje
4 Stekes i ovnen ca 12-15 min
Bruker du runde former stek i 20-25 min.
5 Avkjøles på rist
6 Lag de karamelliserte sitronene
– Del sitronen i 5 mm tykke skiver
Skjær gjerne av det hvite
– Ha 3 ½ dl vann og 175 g sukker i en kasserolle
– Kok opp
– Tilsett sitronskivene
– La det småkoke i 20-25 min,
Til væsken har fordampet og sitronskivene er karamellisert
– Ta ut sitronskivene og
– Legg dem på et bakepapir/silionmatte for å stivne
7 Montering:
– Skjær ut sirkler av kakebunnen
– Legg en sirkel kakebunn på et kakefat
– Smør en tredel av sitronkremen over –
Legg en ny kakebunn over
– Smør en tredel av sitronkremen over
– Legg en ny kakebunn over
– Smør en tredel av sitronkremen over –
Legg den siste kakebunnen over
– La kaken stå for å sette seg litt, mens du lager den italienske marengsen
8 Ha 300 g sukker og 175 g vann i en kasserolle
– Kok opp, og
– La det koke til 115 grader

I mens:
– Ha eddik og eggehvitene i en helt ren bolle, og
– Pisk eggehvitene til myke topper
– Slå mikseren på høy hastighet, og
– Hell sirupen i eggehvitene 
Tynn stråle, men full hastighet
Marengsen vil bli tykkere, og blankere etter ca 10 min.
– Fortsett å piske til den er litt varm fremdeles
9 Ha marengsen i en sprøytepose
Mens den fremdeles er litt varm
– Sprøyt sidene i et pent mønster J
eg sprøyter i striper opp
– Pynt med marengstopper på toppen av kaka, og
– Brenn av marengsen med en brenner og
– Pynt med de karamelliserte sitronene

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s