På torsdag 26.01 er det Australia Day, og hva passer vel bedre enn å bake noe typisk australsk. Her blir det Sitronmarengskake. Kanskje Sitronmarengspai er litt mer typisk australsk, men man må vel kunne fornye gamle tradisjoner også? Min sitronmarengskake består at en søt kakebunn med sitronsmak, syrlig sitronkrem, søt og klassen italiensk marengs som er brent med en brenner, toppet med karamelliserte sitroner. Den er skikkelig god og anbefales på det sterkeste.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8-12 | 3 timer | middels |

Ingredienser
Sitronkrem:
200 g | Sukker |
3 | Sitroner (skall) |
150 g | Sitronsaft (ca 1 ½ dl) |
3 | Egg store |
1 ss | Maisenna |
Kakebunnen:
85 g | Sukker |
50 g | Vann (½ dl) |
300 g | Smør (mykt) |
200 g | Sukker |
75 g | Sukker (lyst brunt) |
300 g | Hvetemel |
4 ts | Bakepulver |
5 | Egg (romtempererte) |
25 g | Maisenna |
4 | Sitroner (skall) |
Karamelliserte sitronskiver:
1 | Sitron (skivet) |
350 g | Vann (3 ½ dl) |
175 g | Sukker |
Italiensk marengs:
250 g | Sukker |
150 g | Vann (1 ¾ dl) |
5 | Eggehviter |
½ ts | Eddik |
Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 180 grader og – Legg bakepapir i en langpanne Eller tre 20 cm springformer |
2 Lag sirup til kakebunnen: – Ha 85 gram sukker i en kasserolle, og – Smelt det til det blir lysebrunt og fint – Tilsett ½ dl vann – Rør sammen Blandingen stivner hvis vannet er kaldt, Men sett det tilbake på varmen i 1 min så blir det flytende – Ta av varmen, og – Sett til det side |
3 Lag sitronkremen: – Ha alle ingrediensene i en kasserolle – Visp godt – Kok opp på middelsvarme, mens du rører Det vil se ut som det splitter seg til å begynne med, men bare fortsett å vispe – Hell kremen over på et fat – Legg over plastikk – Avkjøles |
3 Lag kakebunnen: – Pisk smør og sukker lyst og luftig – Pisk inn 1 ss hvetemel – Pisk inn eggene, Ett om gangen, og pisk godt imellom hvert egg – Pisk inn den nå avkjølte sirupen – Vend inn de øvrige ingrediensene, og – Hell røra i langpannen Jevn ut toppen, bruk gjerne en fuktig skje |
4 Stekes i ovnen ca 12-15 min Bruker du runde former stek i 20-25 min. |
5 Avkjøles på rist |
6 Lag de karamelliserte sitronene – Del sitronen i 5 mm tykke skiver Skjær gjerne av det hvite – Ha 3 ½ dl vann og 175 g sukker i en kasserolle – Kok opp – Tilsett sitronskivene – La det småkoke i 20-25 min, Til væsken har fordampet og sitronskivene er karamellisert – Ta ut sitronskivene og – Legg dem på et bakepapir/silionmatte for å stivne |
7 Montering: – Skjær ut sirkler av kakebunnen – Legg en sirkel kakebunn på et kakefat – Smør en tredel av sitronkremen over – Legg en ny kakebunn over – Smør en tredel av sitronkremen over – Legg en ny kakebunn over – Smør en tredel av sitronkremen over – Legg den siste kakebunnen over – La kaken stå for å sette seg litt, mens du lager den italienske marengsen |
8 Ha 300 g sukker og 175 g vann i en kasserolle – Kok opp, og – La det koke til 115 grader I mens: – Ha eddik og eggehvitene i en helt ren bolle, og – Pisk eggehvitene til myke topper – Slå mikseren på høy hastighet, og – Hell sirupen i eggehvitene Tynn stråle, men full hastighet Marengsen vil bli tykkere, og blankere etter ca 10 min. – Fortsett å piske til den er litt varm fremdeles |
9 Ha marengsen i en sprøytepose Mens den fremdeles er litt varm – Sprøyt sidene i et pent mønster J eg sprøyter i striper opp – Pynt med marengstopper på toppen av kaka, og – Brenn av marengsen med en brenner og – Pynt med de karamelliserte sitronene |
