«Hvorfor spurte de ikke Evensen?» av Lene Lauritzen Kjølner og Mormors Byggmelsbrød

Som dere vet er jeg blitt helt hekta på Lene Lauritzen Kjølner sine bøker om Olivia Henriksen! De to jeg har lest så langt har vært skikkelig bra. Derfor ble jeg jublende glad da forfatteren tok kontakt med meg, og lurte på om jeg hadde lyst til å lese flere bøker om Olivia. For en ære, å bli spurt av forfatteren om å lese bøkene hennes. Jeg ventet med spenning på få ei bok i posten, men det kom en hel bokpakke! Nå skal jeg kose med å lese masse! Gleder meg.

Hvis ønsker å hoppe rett til oppskriften på Mormors Byggmelsbrød – TRYKK HER!

Så denne uka har jeg har jeg storkost meg med «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» skrevet av Lene Lauritzen Kjølner.  Tittelen henspiller nok helt sikkert på Agatha Christies: «Why didn’t they ask Evans?». Men der slutter også referansene til akkurat den Chrisite boka. «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» er absolutt ikke en omskrevet versjon av Christies kriminalgåte. Den er ganske unik, noe for seg selv og absolutt verdt å lese. Også i denne boka av Kjølner, møter vi Oliva. Hun bor fremdeles hos broren Oscar, men nå har hun begynt for seg selv: Nemlig, som privatdetektiv! Hun sysler mest med utroskapssaker, men tar selvfølgelig de fleste saker, når det byr seg!

Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?», Schibsted og Byggmelsbrød (mormors) Ingredienser: 5 dl Kulturmelk 4 ss Olje (nøytral) 1 pk Gjær 250 g Byggmel 500 g Hvetemel 3 ts Salt
Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted og Mormors Byggmelsbrød

I begynnelsen av boka hjelper Olivia, Gründeren Sebastian Moe «… en av byens rikeste. Hvis man regner i penger, da, noe de fleste gjerne gjorde. Den ikke materielle rikdommen stiller jeg meg [Olivia] mer tvilende til» (side 9). Hun hjelper han med å overvåke og sjekke om kona er han utro. Men så blir med ett alt mer spennende, da SV- Arne, en Sv politiker, blir funnet død – som Olivia tenker: «SV- Arne? Død? Funnet av kokken Alfred?» (s.13). Selvfølgelig kaster hun seg inn i etterforskningen av drapet, nok en gang til hennes politikjærestes store fortvilelse. Med dødsforakt, humor, pågangsmot, fantasi og gode venner, etterforsker hun drapet av SV- Arne.

Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?», Schibsted og Byggmelsbrød (mormors) Ingredienser: 5 dl Kulturmelk 4 ss Olje (nøytral) 1 pk Gjær 250 g Byggmel 500 g Hvetemel 3 ts Salt
Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted og Mormors Byggmelsbrød

Jeg må bare innrømme at jeg likte boka utrolig godt. Dette er en sjanger innenfor krimmen som jeg liker veldig godt. Jeg har lest mange bøker, spesielt i mine yngre dager, av denne typen. Agatha Christie, Maria Lang, Georges Simenon, Rex Stout for å nevne noen. Av utenlandske forfattere finnes det mange, men i Norge er så vidt jeg vet utvalget tynnere. Den nærmeste jeg klarer å sammenligne med, av de norske forfatterne jeg har lest, må være Gerd Nyquist. Uansett, boka er utrolig godt skrevet, og nå begynner jeg å bli bedre kjent med Oliva. Det er som om jeg kjenner Olivia godt, nesten som en god venninne, og er med henne i oppklaringen av denne kriminalgåten. Jeg ser at det høres teit ut, men det er faktisk sånn. Jeg tror det er på grunn av skrivemåten. Den er lett, ledig, varm, humoristisk og inkluderende. Som leser føler jeg meg godt ivaretatt, får de opplysningen jeg har bruk for og følger med i hverdagslivets små og store bekymringer hos hovedpersonen. Det gjør at selv om det er en krim bok, er det en veldig koselig bok – Altså en Kosekrim. I tillegg, har også denne boka alle de ingrediensene som jeg ønsker meg av en krimbok; Et godt plott, er spennende, har gode ledetråder, gode forviklinger, og en overraskende slutt. Jeg kan absolutt ikke annet ennå gi også denne boka, Terningkast: 5.

Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?», Schibsted og Byggmelsbrød (mormors) Ingredienser: 5 dl Kulturmelk 4 ss Olje (nøytral) 1 pk Gjær 250 g Byggmel 500 g Hvetemel 3 ts Salt
Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted og Mormors Byggmelsbrød

Mormors Byggmelsbrød

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
2 brød 2 timer 20 min. Enkelt

Ingredienser:

5 dl Kulturmelk
4 ss Olje (nøytral)
1 pk Gjær
250 g Byggmel
500 g Hvetemel
3 ts Salt

Slik gjør du:

1. Varm melken til den er fingervarm,
– Smuldre gjæra i melken, og
– Rør til den er oppløst
– Ha i olje, mel og salt
– Elt til en fin deig Ca. 5-7 min.
– Dekk deigen med plast, og
– La den heve til dobbel størrelse
(30-60 min.)
2 Hell deigen på et bakstebord, og
– Trill ut to små brød
– Legg dem på bakepapir kledd stekebrett
– La dem etterheve i ca. 20 min.
– Sett stekeovnen på 170 grader (varmluft)
3 Stek brødene i ca. 40 minutter
4 Avkjøles på rist
Mormors Byggmelsbrød Ingredienser: 5 dl Kulturmelk 4 ss Olje (nøytral) 1 pk Gjær 250 g Byggmel 500 g Hvetemel 3 ts Salt

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker om Olivia Henriksen:

#1 Kjølner, Lene Lauritsen (2017) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke – for å lese min vurdering, trykk HER

#2 Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?», Schibsted – for å lese min vurdering, trykk HER

#4 Kjølner, Lene Lauritsen (2017) «Ingen til bords» Vigmostad & Bjørke – for å lese min vurdering, trykk HER

Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?», Schibsted og Byggmelsbrød (mormors) Ingredienser: 5 dl Kulturmelk 4 ss Olje (nøytral) 1 pk Gjær 250 g Byggmel 500 g Hvetemel 3 ts Salt
Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted og Mormors Byggmelsbrød

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s