«Asken og æren» Elizabeth George, og Havrebrød laget i langpanne

For en stund siden leste jeg «For Elenas skyld» av Elizabeth George, og var egentlig ikke helt overvettes begeistret. Men jeg leste mye av denne forfatteren på slutten av 80-tallet og på begynnelsen av 90-tallet, og den gangen likte jeg bøkene hennes veldig godt. Så da jeg var på biblioteket sist bestemte jeg meg for å forsøke å lese en bok til av henne.  Denne gangen plukket jeg med meg «Asken og æren» som ble utgitt på Tiden Norsk forlag i 1994 (må jo lese dem sånn omtrent i rekkefølge).

For å hoppe rett til oppskriften på Havrebrød bakt i langpanne – trykk HER

George, Elizabeth (1994) «Asken og æren» Tiden Norsk forlag og Lettvinte havrebrød i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel

Plottet i denne boka er mordet på Kenneth Fleming, en berømt slagmann på det engelske cricketlaget. Han blir funnet død i den nedbrente Cleandine Cottage. Kenneth Fleming er gift «familiefar», med elskerinne(r). I denne boka møter vi også Olivia, gjennom hennes dagboknotater. Hun er syk, har levd et hektisk liv, og har brutt med sin mor, som var Kenneth Fleming lærer da han var yngre. Siden han kom fra veldig fattige kår, har hun tatt seg av han, pushet han og satt høye mål for han. Før han ble funnet drept, bodde Kenneth hjemme hos henne. Det viser seg etter hvert at det er mange som har motiv for mordet. Scotland Yard representert ved Thomas Lynley og Barbara Havers jobber hardt med å løse saken, samtidig som de strir med sine egne problem. Thomas Lynley har enda ikke fått noe klart svar fra Lady Helen om hun vil gifte seg med han eller ikke. Nå er det like før han mister tålmodigheten med henne. Overkonstabel Barbara Havers har anbrakt moren hos Mrs. Flo og har endelig flyttet for seg selv på Chalk Farm.

George, Elizabeth (1994) «Asken og æren» Tiden Norsk forlag og Lettvinte havrebrød i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel

I denne boka er både forfatteren og Olivia sin dagbok fortellere. Det gjør at det bryter litt i fortellerstilene og viklingene. Dette gjør boka mer interessant å lese. Når det er sagt må jeg bare si at det det gikk lang tid, før jeg forstod hvem denne Olivia Whitelaw var og hennes relevans, altså hvordan hennes historie hadde noe å gjøre Kenneth Fleming sin historie. Strengt tatt hadde problem med mange av karakterene i denne boka. For meg fremstår mange av karakterene som lite troverdige og urealistiske. Dette gelder i første rekke Olivia, moren hennes samt kona og eldste sønnen til Kenneth Fleming. Jeg begynner også å bli grundig lei av forholdet mellom Thomas Lynley og Lady Helen, og synes det bør få en avklaring snart. Igjen tenker jeg at hvis bare karakterene kunne ha snakket med hverandre, isteden bare for å anta ting, ville livene deres ha vært så mye enklere, og boka mye kortere (noe som antagelig ville ha gjort en bedre).  Til tross for dette, synes jeg denne boka var bedre enn den forrige boka jeg leste av Elizabeth George, altså «For Elenas skyld» derfor gir jeg terningkast: 3.

George, Elizabeth (1994) «Asken og æren» Tiden Norsk forlag og Lettvinte havrebrød i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel

Havrebrød bakt i langpanne

Disse små porsjonbrødene er enkle å lage, og utrolig gode å spise. Passer godt både som frokost-, brunsj- og lunsjrundstykker.

Lettvinte havrebrød laget i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
20 Enkel

Ingredienser:

1 ½ dlHavregryn (lettkokte)
2 ½ dlVann (kokende)
5 ½  dlMelk (Lett/skummet)
50 gSmør
1 pkGjær
1 tsSalt
1 ssSirup
4 dlSammalthvete (fin)
4 dlSammalthvete (grov)
8 dlHvetemel
Lettvinte havrebrød laget i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel
Lettvinte havrebrød laget i langpanne – de ser ikke så veldig pene ut når de ligger i langpanna, men de blir flotte når de brytes fra hverandre. Og ikke minst -utrolig gode på smak!

Slik gjør du:

1 Ha havregrynene i en bakebolle
– Kok opp vannet,
– Hell det over havregrynene
– La det stå og svelle i ca. 1 time
2 Smelt smøret, og
– Tilsett melken
– Varm til fingervarmt
– Smuldre i gjæren, og
– Rør den ut
– Hell det i havreblandingen
3 Tilsett salt, sirup, sammalthvete, og det meste av hvetemelet
– Et deigen godt (ca. 5-7 min.)
NB! Den skal være løs
– Dekk deigen med et bakeklede, og
– La den heve i ca 60 min.
4 Elt deigen, og
– Tilsett mer hvetemel hvis den er for løs
– Kle bunnen av en langpanne med bakepapir, og
– Sett ovnen på 225grader – Hell deigen ut i langpannen, og
– Fordel den jevnt utover
– Skjær deigen i 20 like store biter,
– Prikk deigen, og
– Dekk den til
– La den heve i ca 30 min.
5 Pensle med vann, og
– La dem steke midt i ovnen i ca. 20 min.
6 La dem avkjøles litt i forma,
før de flyttes over på rist
Lettvinte havrebrød laget i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere Inspector Lynley Bøker – (i rekkefølge):

 1. George, Elizabeth (1989) «A Great Deliverance» Bantam Books – Norsk tittel: «Mørkets gjerninger»
 2. George, Elizabeth (1989) «Payment in Blood» Bantam Books – Norsk tittel: «Dødens ansikt»
 3. George, Elizabeth (1989) «Well-Schooled in Murder» Bantam Books – Norsk tittel: «Fedrenes synder»
 4. George, Elizabeth (1991) «A Suitable Vengeance» Bantam Books – Norsk tittel: «Bitter hevn»
 5. George, Elizabeth (1992) «For the Sake of Elena» Bantam Books – Norsk tittel: «For Elenas skyld»
 6. George, Elizabeth (1992) «Missing Joseph» Bantam Books – Norsk tittel: «Savner Josef»
 7. George, Elizabeth (1994) «Playing for the Ashe» Bantam Books – Norsk tittel: «Asken og æren»
 8. George, Elizabeth (1996) «In the Presence of the Enemy» Bantam Books – Norsk tittel: «I fiendens nærvær»
 9. George, Elizabeth (1997) «Deception on His Mind» Bantam Books – Norsk tittel: «Det øyet ikke ser»
 10. George, Elizabeth (1997) «In Pursuit of the Proper Sinner» Bantam Books – Norsk tittel: «Den virkelig skyldige»
 11. George, Elizabeth (1999) «A Traitor to Memory» Bantam Books – Norsk tittel: «Sannheten om Sonia»
 12. George, Elizabeth (2003) «A Place of Hiding» Bantam Books – Norsk tittel: «Et hemmelig sted»
 13. George, Elizabeth (2005) «With No One as Witness» Bantam Books – Norsk tittel: «Ingen var vitne»
 14. George, Elizabeth (2006) «What Came Before He Shot Her» Harper – Norsk tittel: «Før skuddet falt»
 15. George, Elizabeth (2008) «Careless in Red» Harper – Norsk tittel: «Fare i rødt»
 16. George, Elizabeth (2010) «This Body of Death» Harper – Norsk tittel: «Denne dødens kropp»
 17. George, Elizabeth (2012) «Believing The Lie» Dutton – Norsk tittel: «En løgn å tro på»
 18. George, Elizabeth (2013) «Just One Evil Act» Hodder & Stoughton – Norsk tittel: «Bare en ond handling»
 19. George, Elizabeth (2015) «A Banquet of Consequences» Viking – Norsk tittel: «???»
 20. George, Elizabeth (2018) «The Punishment She Deserves» Viking – Norsk tittel: «????»
George, Elizabeth (1994) «Asken og æren» Tiden Norsk forlag og Lettvinte havrebrød i langpanne Ingredienser: 1 ½ dl Havregryn (lettkokte) 2 ½ dl Vann (kokende) 5 ½ dl Melk (Lett/skummet) 50 g Smør 1 pk Gjær 1 ts Salt 1 ss Sirup 4 dl Sammalthvete (fin) 4 dl Sammalthvete (grov) 8 dl Hvetemel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s