I år blir det Sjokolademousse med mandelstang og sølvkuler som dessert på nyttårsaften. Jeg har laget desserten en gang før, men den fikk så varm velkomst at jeg gjentar suksessen.
For å hoppe rett til oppskriften på sjokolademoussé med mandelstang og sølvkuler – TRYKK HER.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 30 min | Enkel/middels |
Ingredienser:
Sjokoladeskåler, og pynt:
200 g | Kokesjokolade |
15 | Muffinsformer |
| Kakestrø – glitter |
Sjokolademousse:
3 plater | Gelatin |
150 g | Kokesjokolade |
4 ss | Kaffe (sterk) |
3 ss | Sukker |
2 | Egg (delte) |
3 dl | Kremfløte |
Mandelstang:
500 g | Mandler (malte) |
500 g | melis |
3-4 | Eggehviter |
Kokesjokolade | |
Mandelflak |

Slik gjør du:
Sjokoladeskåler og pynt:
1 Lag sjokoladeskålene: – Smelt sjokoladen over vannbad – Smør muffinsformene sjokoladen (gjerne 2 ganger) Sjokoladen blir blankest hvis du bruker silikonformer, men vanlige former av papir går også bra – Avkjøl i kjøleskap |
2 Lag sjokoldepynt: – Legg et bakepapir på kjøkkenbenken – Legg en liten teskje av den smeltede sjokoladen på bkepapiret – Bruk den flate siden av en kniv, til å stryke sjokoladen tynt og flatt utover – Dryss på med glitter og kakestrø – Avkjøl i kjøleskap |

Sjokolademousse:
1 Hakk sjokoladen, og – Smelt den sammen med kaffe |
2 Ta sjokoladen vekk fra varmen, og – Rør inn gelatinen |
3 La sjokoladeblandingen avkjøles noe |
4 Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker |
5 Visp eggehvitene stive |
6 Visp kremfløten stiv (men myk) |
7 Bland sjokolade og eggedosis |
8 Bland forsiktig inn kremen |
9 Bland forsiktig inn eggehvitene |
10 Fordeles mousseen i sjokoladeskålene |
11 La den stå noen timer, i kjøleskapet for å stivne |

Mandlestang:
1 Mal mandlene, og – Bland dem sammen med melis og 3 eggehviter Deigen skal ikke være hard og smuldret, eller bløt og klisset |
2 Sett stekeovnen på 180 grader, og – Legg bakepapir på 2 stekeplater |
3 Rull til litt lang pølser Ca. 1 ½ cm tykke, og – Del opp i ønskede lengder – Rull lengdene i mandelflak, og – Legg dem på stekebrettene |
4 Stekes midt i ovnen i ca. 12 min. – Avkjøles på rist |
5 Smelt sjokolade i vannbad, – Dypp de avkjølte stengene i sjokolade, og – Legg dem på et brett med bakepapir eller plast |
6 Oppbevares i kjøleskap 7-14 dager – eller legges i fyseren |

Tips! Mandelstangen kan lages mange dager i forveien – bare legg en i fryseren – egner seg godt til frysing. Ja, de smaker faktisk enda bedre etter en tur i fryseren.
Monter sjokoladedesserten:
1 Legg sjokolademousseen på et fat – Legg en mandelstang ved siden av – Pynt med sjokoladeflaket med sølvkuler |
