Utfordringen 2019: Grovt surdeigsbrød

Siden surdeigen min ser ut til å fungere, i alle fall litt, bakte jeg Grovt surdeigsbrød etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” i går. Resultatet kunne helt sikkert blitt bedre, men jeg er bare så glad for at jeg fikk til en surdeig som virker (litt).

Oppskrift på å lage egen surdeig finner du HER

Grovt surdeigsbrød etter oppskrift fra Baker Brun med brunost Ingredienser: 600 g Hvetemel 200 g Sammalt hvete, grov 100 g Sammalt rug, grov 100 g Byggmel 20 g Salt (1 ss) 500 g Surdeig 6 ½ dl Lunkent vann Frø til pynt
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
3 8 – 9 timer Vanskelig

Ingredienser

600 g Hvetemel
200 g Sammalt hvete, grov
100 g Sammalt rug, grov
100 g Byggmel
20 g Salt (1 ss)
500 g Surdeig
6 ½ dl Lunkent vann
  Frø til pynt

Slik gjør du:

1 Bland sammen alle ingredienser, unntatt 1 dl vann til senere buk
2 Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin, start med lav hastighet.
– Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder.
Deigen er eltet nok når den er smidig, og har en blank overflate.  
3 Dekk bakebollen med plast, og
– La den stå på benken og heve til dobbel størrelse.
Hevetiden avhenger av temperaturen og kvaliteten på surdeigen.
4 Hell deigen ut på bakebordet, og
– Del den i tre like store deler
– Form til store boller, og
– Hev videre i 30 minutter
5 Formes som avlange brød, og
– Legg dem i smurte brødformer
– Dekk brødene med klede, og la heve til dobbel størrelse
– Pensle med vann
– strø over litt mel og gresskjerner
6 Stek brødene midt i ovnen ved 220 grader,
– I ca. 30-45 minutter til de er gyldne
– Avkjøles på rist
Grovt surdeigsbrød etter oppskrift fra Baker Brun med brunost Ingredienser: 600 g Hvetemel 200 g Sammalt hvete, grov 100 g Sammalt rug, grov 100 g Byggmel 20 g Salt (1 ss) 500 g Surdeig 6 ½ dl Lunkent vann Frø til pynt

Selv om brødet ikke ble helt vellykket, og helt sikkert skulle ha hevet mer, var i alle fall smaken god.

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s