Siden surdeigen min ser ut til å fungere, i alle fall litt, bakte jeg Grovt surdeigsbrød etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” i går. Resultatet kunne helt sikkert blitt bedre, men jeg er bare så glad for at jeg fikk til en surdeig som virker (litt).
Oppskrift på å lage egen surdeig finner du HER

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
3 | 8 – 9 timer | Vanskelig |
Ingredienser
600 g | Hvetemel |
200 g | Sammalt hvete, grov |
100 g | Sammalt rug, grov |
100 g | Byggmel |
20 g | Salt (1 ss) |
500 g | Surdeig |
6 ½ dl | Lunkent vann |
Frø til pynt |
Slik gjør du:
1 Bland sammen alle ingredienser, unntatt 1 dl vann til senere buk |
2 Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin, start med lav hastighet. – Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig, og har en blank overflate. |
3 Dekk bakebollen med plast, og – La den stå på benken og heve til dobbel størrelse. Hevetiden avhenger av temperaturen og kvaliteten på surdeigen. |
4 Hell deigen ut på bakebordet, og – Del den i tre like store deler – Form til store boller, og – Hev videre i 30 minutter |
5 Formes som avlange brød, og – Legg dem i smurte brødformer – Dekk brødene med klede, og la heve til dobbel størrelse – Pensle med vann – strø over litt mel og gresskjerner |
6 Stek brødene midt i ovnen ved 220 grader, – I ca. 30-45 minutter til de er gyldne – Avkjøles på rist |

Selv om brødet ikke ble helt vellykket, og helt sikkert skulle ha hevet mer, var i alle fall smaken god.

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :
- Jeg fikk en utfordring for 2019
- Skal jeg ta utfordringen for 2019?
- Surdeig, Side 14-15
- Grovt havrebrød, side 18-19
- Kornbrød, side 22-23
- Frokostrundstykker, side 30-31
- Skoleboller, side 44
- Franske boller, 50-51
- Fastelavnsboller, side 52-53
- Suksessmakroner, side 65
- Glasurpletter, side 66-67
- Påskeharer, side 78-79
- Sjokoladekake, side 82-83
- Mørk sjokoladekake, side 87
- Sitronformkake, side 89
- Krydderbrød, Side 91
Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun