Ellen Vahr (2020) «Reisen til Idle Hour» og Sitronmarengskake

 I sommer fikk jeg tilsendt de to første bøkene i en trilogi som Ellen Vahr holder på å skrive. Hvis jeg ikke tar helt feil er hovedpersonen i Thea- Trilogien Vahrs bestemor. Det har dessverre tatt litt tid før jeg fikk satt meg ned og lest den første boka i denne serien «Reisen til Idle Hour». Men denne uka har jeg hatt tid, og jeg må røpe med en gang at jeg hat kost meg skikkelig.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Sitronmarengskake, TRYKK HER!

Vahr, Ellen (2020) «Reisen til Idle Hour», Aschehoug OG Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi unge Thea Marie Thoresen. Det er 1919, ute i Europa raser første verdenskrig. Thea som bor på Kampen, i Kristiania (Oslo), er ferdig med skolen, hun hjelper faren i bakeriet. Hun er flink til å bake og elsker å være i bakeriet. Men farens bakeri går ikke bra. Ikke fordi det ikke kunder, men fordi det ikke finnes mel å oppdrive. De har nesten ingen penger og lever i fattigdom, som alle andre på Kampen. I tillegg til å jobbe i bakeriet går hun moren til hånde og passer små søsknene. Thea er forelsket i skredderlæringen Hans, som har bedt henne med hjem for å hilse på foreldrene hans. Da kommer et brev fra tante Augusta i Amerika, hun har skaffet huspost til Thea på Idle hour sammen med henne. I brevet ligger en amerikabillett og 40 dollar. De pengene kunne ha reddet hele bakeriet, men Thea må ta dem med tilbake til Amerika, for å komme inn i landet. Med tungt hjerte forlater Thea alle hun er glad i og går om bord i båten som skal ta henne til Amerika. Planen hennes er å sende lønnen sin hjem, redde bakeriet, for så å komme tilbake igjen og jobbe sammen med faren. …

Vahr, Ellen (2020) «Reisen til Idle Hour», Aschehoug OG Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er en lettest, hyggelig bok, som gir oss et godt innblikk i Thea sitt liv, i løpet av et begivenhetsrikt år (1916). Vi blir kjent med Thea, på både godt og vondt. Vi følger henne litt i Kristiania, på reisen over til Amerika og hennes, Thea som nå er blitt Marie, sin tid på Idle Hour. Boka begynner stille og rolig i Kristiania, og blir bare mer og mer spennende etter hvert som vi blir kjent med Thea, hennes væremåte og ikke minst etter hvert som historien utvikler seg. Vi får blant annet innblikk i livet til tjenerskapet på Idle Hour, innblikk i «kvinnekamp», maktbruk og ikke minst tjenestepikers situasjon. Da jeg leste denne boka, fikk jeg av og til litt «Upstairs and down stairs»- og «Downtown Abby»- fornemmelser. I tillegg til Thea Marie sin historie, krydres boka også med små innblikk i historiene til noen av de kvinnene hun treffer på sin vei. Dette gjør boka enda mer spennende, og gjør at vi får et innblikk i både tiden og kvinneskjebner – altså hvordan det var å leve/klare seg på den tiden når du (er kvinne og) kommer fra de laveste klassene. Ellen Vahr skriver godt og tar seg noe tid til å skrive ut hovedpersonen. Likevel skulle jeg ha ønsket mer av dette – Å bli enda bedre kjent med Thea og de rundt henne. Likevel er det helt sikkert vanskelig å ta seg for mange friheter når man (gjen)forteller historien til noen man kjenner og er glad i. Uansett, dette er ei bok som er godt skrevet, og som har en spennende historie å fortelle. Jeg anbefaler den virkelig, og gleder meg skikkelig til å begynne å lese den neste boka i trilogien om Thea. Terningkast: 4

Sitronmarengskake

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
8-123 timermiddels

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser

Sitronkrem:

200 gSukker
3Sitroner (skall)
150 gSitronsaft (ca 1 ½ dl)
3Egg store
1 ssMaisenna

Kakebunnen:

85 gSukker
50 gVann (½ dl)
300 gSmør (mykt)
200 gSukker
75 gSukker (lyst brunt)
300 gHvetemel
4 tsBakepulver
5Egg (romtempererte)
25 gMaisenna
4Sitroner (skall)

Karamelliserte sitronskiver:

1Sitron (skivet)
350 gVann (3 ½ dl)
175 gSukker

Italiensk marengs:

250 gSukker
150 gVann (1 ¾ dl)
5Eggehviter
½ tsEddik

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 180 grader og
– Legg bakepapir i en langpanne
Eller tre 20 cm springformer
2 Lag sirup til kakebunnen:
– Ha 85 gram sukker i en kasserolle, og
– Smelt det til det blir lysebrunt og fint
– Tilsett ½ dl vann – Rør sammen
Blandingen stivner hvis vannet er kaldt,
Men sett det tilbake på varmen i 1 min så blir det flytende
– Ta av varmen, og
– Sett til det side
3 Lag sitronkremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Visp godt
– Kok opp på middelsvarme, mens du rører
Det vil se ut som det splitter seg til å begynne med,
men bare fortsett å vispe
– Hell kremen over på et fat
– Legg over plastikk
– Avkjøles
3 Lag kakebunnen:
– Pisk smør og sukker lyst og luftig
– Pisk inn 1 ss hvetemel
– Pisk inn eggene,
Ett om gangen, og
pisk godt imellom hvert egg
– Pisk inn den nå avkjølte sirupen
– Vend inn de øvrige ingrediensene, og
– Hell røra i langpannen
Jevn ut toppen, bruk gjerne en fuktig skje
4 Stekes i ovnen ca 12-15 min
Bruker du runde former stek i 20-25 min.
5 Avkjøles på rist
6 Lag de karamelliserte sitronene
– Del sitronen i 5 mm tykke skiver
Skjær gjerne av det hvite
– Ha 3 ½ dl vann og 175 g sukker i en kasserolle
– Kok opp
– Tilsett sitronskivene
– La det småkoke i 20-25 min,
Til væsken har fordampet og sitronskivene er karamellisert
– Ta ut sitronskivene og
– Legg dem på et bakepapir/silionmatte for å stivne
7 Montering:
– Skjær ut sirkler av kakebunnen
– Legg en sirkel kakebunn på et kakefat
– Smør en tredel av sitronkremen over –
Legg en ny kakebunn over
– Smør en tredel av sitronkremen over
– Legg en ny kakebunn over
– Smør en tredel av sitronkremen over –
Legg den siste kakebunnen over
– La kaken stå for å sette seg litt, mens du lager den italienske marengsen
8 Ha 300 g sukker og 175 g vann i en kasserolle
– Kok opp, og
– La det koke til 115 grader

I mens:
– Ha eddik og eggehvitene i en helt ren bolle, og
– Pisk eggehvitene til myke topper
– Slå mikseren på høy hastighet, og
– Hell sirupen i eggehvitene 
Tynn stråle, men full hastighet
Marengsen vil bli tykkere, og blankere etter ca 10 min.
– Fortsett å piske til den er litt varm fremdeles
9 Ha marengsen i en sprøytepose
Mens den fremdeles er litt varm
– Sprøyt sidene i et pent mønster
Jeg sprøyter i striper opp
– Pynt med marengstopper på toppen av kaka, og
– Brenn av marengsen med en brenner og
– Pynt med de karamelliserte sitronene

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Vahr, Ellen
  • Tittel: «Reisen til Idle Hour»
  • Originaltittel: «Miss Marie»
  • Serie: Thea- trilogien
  • Sjanger: Historisk, romantikk, trilogi
  • Sider: 384
  • Forlag: H. Aschehoug & Co
  • Utgitt: 2020
  • Først utgitt: 2019
  • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Vahr, Ellen (2020) «Reisen til Idle Hour», Aschehoug OG Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Sitronmarengskake Ingredienser Sitronkrem: 200 g Sukker 3 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 3 Egg store 1 ss Maisenna Kakebunnen: 85 g Sukker 50 g Vann (½ dl) 300 g Smør (mykt) 200 g Sukker 75 g Sukker (lyst brunt) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 5 Egg (romtempererte) 25 g Maisenna 4 Sitroner (skall) Karamelliserte sitronskiver: 1 Sitron (skivet) 350 g Vann (3 ½ dl) 175 g Sukker Italiensk marengs: 250 g Sukker 150 g Vann (1 ¾ dl) 5 Eggehviter ½ ts Eddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s