Påskekrim med «Tyster» av Aurstad & Westerberg og nudelsalat

Det er påske og da skal man tradisjonen tro lese krim, og det er nettopp det jeg har gjort de siste dagene. Jeg har vært så heldig å få et anmeldereksemplar av «Tyster» som er skrevet av Aurstad & Westerberg og som er utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på nudelsalat, TRYKK HER!

Aurstad og Westerberg (2022) «Tyster», Vigmostad og Bjørke OG Thai-inspirert nudelsalat med reker Nudelsalaten: 250 g Risnudler ½ Agurk (skivet, uten midten) 1 bunt Reddiker Sukkererter (delt på langs) 1 Paprika (rød i terninger) 3 Vårløk (Skjært i skiver) 1 bunt Koriander 100 g Peanøtter (salte og ristede) Dressing: 2 Lime (saft og skall) 2 ss Fiskesaus 2 ss Sukker 1 fedd Hvitløk (revet) 1 ss Soyasaus 1 ss Ingefær (revet) 1 Chili (rød, finhakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi musikkjournalisten Robert Vinter. Han og kollegaen Odin jobber med en sak som har tilknytning til motorsykkelklubben Sniper. Så blir Roberts venninne Amalie, som hadde noe viktig å fortelle han, funnet druknet. Samboeren Tine som skulle overnatte hos en venn, forsvinner sporløst, men politiet tar forsvinningen med stor ro. Dermed blir det opp til Robert å finne Tine, nøste opp alle tråder, og hvilken sammenheng har Amalies død og Tines forsvinning med saken han og Odin jobber med?

Aurstad og Westerberg (2022) «Tyster», Vigmostad og Bjørke OG Thai-inspirert nudelsalat med reker Nudelsalaten: 250 g Risnudler ½ Agurk (skivet, uten midten) 1 bunt Reddiker Sukkererter (delt på langs) 1 Paprika (rød i terninger) 3 Vårløk (Skjært i skiver) 1 bunt Koriander 100 g Peanøtter (salte og ristede) Dressing: 2 Lime (saft og skall) 2 ss Fiskesaus 2 ss Sukker 1 fedd Hvitløk (revet) 1 ss Soyasaus 1 ss Ingefær (revet) 1 Chili (rød, finhakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Tyster» er den andre romanen til Aurstad & Westerberg som handler om Robert Vinter. Boka starter med et pang – altså med en spennende prolog. Men så roer den seg betraktelig ned når vi følger Robert Vinter i hans gjøremål, observasjoner og tanker. Rundt midten av historien stiger spenningskurven, og det blir litt mer tempo og spenning. Historien er enkel, spennende, og boka fremstår som en klassisk krim. Det jeg likte best med «Tyster», var persongalleriet. Aurstad og Westerberg har skapt noen riktig spennende og særegne karakterer i denne fortellingen. Beskrivelsen av noen bikarakterer er en fryd. I tillegg likte jeg godt den underliggende lett selvironiske tonen og glimtene av selvinnsikt hos hovedpersonen. Jeg må innrømme at jeg likte den siste halvdelen av boka best. Her stiger spenningen, det blir mer handling og større tempo. Jeg elsket avslutningen (det siste avsnitttet). Selv om selve plottet er enkelt, er «Tyster» en lettlest, spennende og ikke minst leseverdig påskekrim som anbefales. Jeg triller derfor et godt terningkast: 4.

Nudelsalat

Denne Thai-inspirert nudelsalaten er både frisk og god. Den passer utmerket som tilbehør til asiatiske retter, som forrett, lunsj. middagssalat eller som en av flere retter på en buffet eller koldtbord.

Thai-inspirert nudelsalat med reker Nudelsalaten: 250 g Risnudler ½ Agurk (skivet, uten midten) 1 bunt Reddiker Sukkererter (delt på langs) 1 Paprika (rød i terninger) 3 Vårløk (Skjært i skiver) 1 bunt Koriander 100 g Peanøtter (salte og ristede) Dressing: 2 Lime (saft og skall) 2 ss Fiskesaus 2 ss Sukker 1 fedd Hvitløk (revet) 1 ss Soyasaus 1 ss Ingefær (revet) 1 Chili (rød, finhakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 – 630 minEnkel

Ingredienser:

250 gRisnudler
½Agurk (skivet, uten midten)
1 buntReddiker
 Sukkererter (delt på langs)
1Paprika (rød i terninger)
3Vårløk (Skjært i skiver)
1 buntKoriander
100 gPeanøtter (salte og ristede)

Dressing:

2Lime (saft og skall)
2 ssFiskesaus
2 ssSukker
1 feddHvitløk (revet)
1 ssSoyasaus
1 ssIngefær (revet)
1Chili (rød, finhakket)

Thai-inspirert nudelsalat med reker Nudelsalaten: 600 g Reker (kokte) 250 g Risnudler ½ Agurk (skivet, uten midten) 1 bunt Reddiker Sukkererter (delt på langs) 1 Paprika (rød i terninger) 3 Vårløk (Skjært i skiver) 1 bunt Koriander 100 g Peanøtter (salte og ristede) Dressing: 2 Lime (saft og skall) 2 ss Fiskesaus 2 ss Sukker 1 fedd Hvitløk (revet) 1 ss Soyasaus 1 ss Ingefær (revet) 1 Chili (rød, finhakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Lag dressingen:
– Bland sammen alle ingrediensen
– Rør til sukkeret er oppløst
2 Kok nudlene etter anvisingen på pakken
Eller til du synes de er ferdige
– Skyll dem under kaldt vann
– La dem renne godt av
– Ha glassnudlene i en bolle
3 Del agurken i 2, og
– Fjern midten / frøene
– Skjær 1 cm tykke halvmåner/skiver
– Del reddikene i 4 eller skjær dem i skiver
– Del sukkerertene i 2 på langs – Rensk paprikaen og
– Skjær den i biter ca. 2 x 2 cm – Skjær vårløken i skiver
– Rist peanøttene, og
– Hakk dem
– Finhakk korianderen, også stilkene
3 Ha alle grønnsakene i samme bolle som glassnudlene
– Hell dressingen over,
– Bland godt, men forsiktig
– Topp eventuelt med noen korianderblader og peanøtter
4 Server nudelsalaten

Thai-inspirert nudelsalat med reker Nudelsalaten: 250 g Risnudler ½ Agurk (skivet, uten midten) 1 bunt Reddiker Sukkererter (delt på langs) 1 Paprika (rød i terninger) 3 Vårløk (Skjært i skiver) 1 bunt Koriander 100 g Peanøtter (salte og ristede) Dressing: 2 Lime (saft og skall) 2 ss Fiskesaus 2 ss Sukker 1 fedd Hvitløk (revet) 1 ss Soyasaus 1 ss Ingefær (revet) 1 Chili (rød, finhakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Aurstad, Tore og Westerberg, Carina
  • Tittel: «Tyster»
  • Serie: Robert Vinter #2
  • Sjanger: Klassisk krim, norske forfattere, samtid
  • Sider: 267
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Utgitt: 2022
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Flere bøker i serien om Robert Vinter:

Aurstad & Westerberg (2020) «Stråmannen», Vigmostad og Bjørke

Aurstad & Westerberg (2022) «Tyster», Vigmostad og Bjørke

Aurstad og Westerberg (2022) «Tyster», Vigmostad og Bjørke OG Thai-inspirert nudelsalat med reker Nudelsalaten: 250 g Risnudler ½ Agurk (skivet, uten midten) 1 bunt Reddiker Sukkererter (delt på langs) 1 Paprika (rød i terninger) 3 Vårløk (Skjært i skiver) 1 bunt Koriander 100 g Peanøtter (salte og ristede) Dressing: 2 Lime (saft og skall) 2 ss Fiskesaus 2 ss Sukker 1 fedd Hvitløk (revet) 1 ss Soyasaus 1 ss Ingefær (revet) 1 Chili (rød, finhakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s