I disse Korona-tider, har jeg ikke sett en eneste russ. Det er skikkelig trist. Jeg hadde egentlig ikke trodd at jeg ville savne dem så mye som jeg faktisk gjør! Når det er mai, så forventer vi liksom å se russ i gatene, parkene – ja over alt! Det er egentlig ganske hyggelig med ungdom, livsglede og russ. I år er det helt russefritt – i alle fall der jeg har vært! I fjor bakte jeg kake til Krussejentene (kruss= Kristen russ) mens de forberedte russetiden; ordnet russerstyr, strøk på merker og tegnet på buksene. Jubelen ble stor da de fikk se kaka! Egentlig kan man jo bruke en hvilken som helst kake under marsipanen, men siden dette var til ungdommer – gikk jeg for saftig sjokoladekake med sjokolademoussse som fyll. For å bøte på noe av savnet, legge jeg ut bildet og oppskriften på russeluekaka i år også!

Ingredienser – Kakebunnen:
2 dl | Hvetemel |
2¼ dl | Sukker |
¾ dl | Kakao |
1 ts | Natron |
½ ts | Bakepulver |
½ ts | Salt |
½ dl | Olje (vegetabilsk) |
1 | Egg |
1¼ dl | Rømme |
1 ts | Vaniljesukker |
1 ¼ dl | Kaffe (kald) |
Marsipan, konditorfarge | |
Lakrissnører |
Ingredienser – Sjokolademousse:
3 plater | Gelatin |
150 g | Kokesjokolade |
4 ss | Kaffe (sterk) |
3 ss | Sukker |
2 | Egg (delte) |
3 dl | Kremfløte |
Slik gjør du – kakebunnen:
Sett ovnen på 175°C |
Smør ei rund form kakeform |
Ha alle tørre ingredienser i en bakstebolle |
Visp sammen melk, egg, olje og vanilje |
Vispes den inn i de tørre ingrediensene |
Visp forsiktig inn kaffen |
Stekes midt i ovnen i ca 20 min. |
Avkjøles |
Slik gjør du – Sjokolademousse:
Hakk sjokoladen og smelt den sammen med kaffe |
Ta sjokoladen vekk fra varmen og rør inn gelatinen |
La sjokoladeblandingen avkjøles noe |
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker |
Visp eggehvitene stive |
Visp kremfløten stiv (men myk) |
Bland sjokolade og eggedosis |
Bland forsiktig inn eggehviter |
Bland forsiktig inn kremen |

Montering:
- Skjær kaka i to
- Legg bunnen i kakeforma
- Ha på sjokolademousse
- Legg over den andre halvdelen
- Legg over sjokolademousse
- La kaka stå, noen timer, i kjøleskapet
- Ta kaka forsiktig ut av forma
- Pisk litt kremfløte og kle kaka
- Farg marsipanen, kjevle den ut, og kle kaka
- Form den som en russele
- Flett lakrissnører til dusk
- Skjermen er laget av svart marsipan
- og penslet med svart konditorfarge for å gjøre den ekstra blank
