«The last letter from your Lover» av Jojo Moyes med focaccia-rundstykker med dillstuede poteter og røkt laks

Siden jeg tydelig vis har gått glipp av så mange bøker av Jojo Moyes, må jeg jo bare lese i vei for å komme ajour (med resten av verden). Denne uka har jegl lest «The last letter from your Lover», som ble først publisert så tidlig som i 2008.

Hvis du ønskerå hoppe rett til oppskriften på focaccia-rundstykker, TRYKK HER!

Moyes, Jojo (2012) «The last letter from your Lover», Hodder OG Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g	Hvetemel 1 ½ dl 	Vann (kaldt) 2 g	Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg	Hvetemel 2 ss	Olje (nøytral) 15 g	Salt (2 ts) 5 ½ dl	Vann (romtemperert) 20 g 	Gjær 1 ts	Sukker 2 ss	Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka møter vi Jennifer Stirling og Ellie Haworth. Jennifer er hjemmeværende hustru, og har en (meget) velstående ektemann. Vi møter henne i 1960, rett etter at hun har vært utsatt for en bilulykke. Hukommelsen er borte, og hun husker lite fra sitt tidligere liv. Så finner hun kjærlighetsbrev fra noen andre enn ektemannen, men hun kan ikke huske hvem. I 2003 jobber Ellie som journalist i en avis som skal bytte lokaler. I den forbindelse ryddes det også i arkivet. Ellie får tilgang på noen heftige kjærlighetsbrev fra 60-tallet. Hun blir (litt) besatt av disse brevene og bestemmer seg for å finne ut hvem som har skrevet brevene.

Moyes, Jojo (2012) «The last letter from your Lover», Hodder OG Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

For å være helt ærlig forstod jeg ikke helt hensikten med denne boka! Jo, da historiene var grei nok, og jakten på brevskriveren sikkert spennende. Men det hele fremstår som tamt, kjedelig og litt meningsløst for meg. Det blir for mye frem og tilbake, for mange utro kvinner og menn og alt for mange gjentakelser og teskjeer. Dette er absolutt ikke noe av Jojo Moyes bedre bøker. Siden Moyes debuterte i 2003, er dette en tidlig bok i hennes forfatterkarriere. Skal derfor ikke dømme boka alt for hard og gir den et generøst terningkast: 2

Focaccia-rundstykker med dillstuedepoteter og røkt laks

Foccacia-rundstykker med dillstuede poteter og røkt laks er en fantastisk god lunsjrett, uansett om du spiser det i pakke eller på fat.

Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
4 – 6 30 min. Enkel

Ingredienser:

Røkt laks i skiver
Focaccia- rundstykker eller andre rundstykker (oppskrift nedenfor)
Dillstuede – poteter (oppskrift nedenfor)
Tomat, agurk eller annet tilbehør

Dillstuede poteter:

Røkt laks med dillstuede poteter Ingredienser 10 Poteter 2 ss Hvetemel 4 dl Melk ½ ts Salt ½ ts Pepper 3 ss Dill (hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

10 Poteter
2 ss Hvetemel
4 dl Melk
½ ts Salt
½ ts Pepper
3 ss Dill (hakket)

Focaccia- rundstykker:

Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g	Hvetemel 1 ½ dl 	Vann (kaldt) 2 g	Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg	Hvetemel 2 ss	Olje (nøytral) 15 g	Salt (2 ts) 5 ½ dl	Vann (romtemperert) 20 g 	Gjær 1 ts	Sukker 2 ss	Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Fordeig (dagen før);

135 gHvetemel
1 ½ dlVann (kaldt)
2 gGjær (fersk – på størrelse med en ert)

Dagen du skal bake:

1 kgHvetemel
2 ssOlje (nøytral)
15 gSalt (2 ts)
5 ½ dlVann (romtemperert)
20 gGjær
1 tsSukker
2 ssOlivenolje

Tips! En pakke fersk gjær veier 50 g. Derfor bruker jeg å dele en pakke i to. Ta tilsvarende en ert til fordeigen, og bruker resten av halvparten neste dag. Det blir litt for mye gjær, så av og til kaster jeg gjær tilsvarende en ert før jeg bruker den.

Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

Dillstuede poteter:

Slik gjør du:

1 Skrell potetene,
– Del dem i passelige terninger, og
– Kok til de er møre  
2 Lag hvit saus:
– Kok opp 3 ½ dl melk
– Rør melet ut i den resten av melken
– Tilsett mel og melkeblandingen, mens du rører
– Kok opp under omrøring
– La sausen småkoke i 3-5 min., mens du rører
– Smak til med salt og pepper
– Ta sausen av varmen
3 Tilsett de kokte potetene og dillen
4 Rør rundt, og
– Gi eventuelt et raskt oppkok
– Rør rundt
5 Serveres varm

Focaccia-rundstykker :

1 Kvelden før eller 8- 14 timer før du skal bake:
– Rør ut gjæren i vannet,
– Rør inn hvetemelet og
– La det stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer
2 Dagen etter:
– Rør ut resten gjæren i vannet
– Tilsett blandingen fra i går, mel, salt og olje
– Elt i maskin i 10 min. Eller 20 min. for hånd
3 Dekk bakstebollen med plast, og
– La den heve i 60 min.
4 Legg bakepapir på stekebrett
5 Hell deigen ut på et bakebord
– Del den i 20 emner, og
– Trill rundstykker
– Legg dem på stekbrettene
6 Dekk rundstykkene med plast og
– La dem heve i 30-45 min.
til dobbel størrelse
7 Sett ovnen på 230 grader
8 Stek i 15 -20 min.
9 Avkjøles på rist

Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Moyes, Jojo
 • Tittel: «The last letter from your Lover»
 • Sjanger: Romantikk, (historisk)fiksjon, chick.litt.
 • Sider: 502
 • Forlag: Hodder
 • Utgitt: 2012
 • Først publisert: 2008
 • Tilegnet: Trondheim Folkebibliotek

Moyes, Jojo (2012) «The last letter from your Lover», Hodder OG Focaccia-rundstykker Ingredienser: Fordeig (dagen før); 135 g Hvetemel 1 ½ dl Vann (kaldt) 2 g Gjær (fersk – på størrelse med en ert) Dagen du skal bake: 1 kg Hvetemel 2 ss Olje (nøytral) 15 g Salt (2 ts) 5 ½ dl Vann (romtemperert) 20 g Gjær 1 ts Sukker 2 ss Olivenolje https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s