I går koste jeg meg med å bake fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst». Denne gangen prøvde jeg meg på Grovt brød med sirup (side 20-21). Brødene lages i to omganger, med en fordeig og en hoveddeig. Men det var likevel enkelt å greit å bak brødene for fordeigen skulle bare stå i 20 minutter – så det var ikke spesielt mye arbeid med brødene, og det var gjort på omtrent 3 timer. Akkurat som Baker Brun anslår tidsbruken til. Denne brødoppskriften gjorde iallefall stor lykke hjemme hos meg – Det blir fem flotte brød, som nok er like gode i matpakken, som til frokost eller til kvelds.

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 5 brød | 3 timer | Middels |

Ingredienser:
Fordeig:
| 500 g | Sammalt rug, grovt |
| 100 g | Sammalt rug, fint |
| 100 g | Siktet rugmel |
| 35 g | Salt |
| 1,2 l | Vann (romtemperert) |
Hoveddeig:
| 1½ kg | Hvetemel |
| 1½ dl | Sirup (mørk) |
| 100 g | Margarin |
| 1 pk | Gjær |
| Smeltet smør og vann til pensling |

Slik gjør du:
| 1 Lag fordeigen: – Bland mel, salt og vann i en bakebolle, og – Rør til alt er blandet – La det så i 20 minutter |
| 2 Hoveddeigen: – Bland hvetemel, sirup og margarin inn i fordeigen – Smuldre i gjæren – Elt deigen godt – Dekk bakebollen, og – La det heve til dobbel størrelse Ca. 1 time |
| 3 Ta deigen ut på lett melet bakebord, og – Del i fem like store emner, og – Form dem til brød – Legg dem ved siden av hverandre i en smurt langpanne, med en fingers mellomrom – Pensle med smør mellom brødene, og – Dekk brødene, og la dem heve til dobbel størrelse Ca. 45 min. |
| 4 Pensle brødene med vann, og – Stek dem på nederste rille, på 200 grader i 30 minutter – Senk temperaturen til 180 grader, og – Stek videre i 20-30 minutter – Avkjøles på rist |

Tusen takk Baker Brun, for enda en vellykket oppskrift!

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :
- Jeg fikk en utfordring for 2019
- Skal jeg ta utfordringen for 2019?
- Surdeig, Side 14-15
- Grovt havrebrød, side 18-19
- Kornbrød, side 22-23
- Grovt Surdeigbrød, side 24-25
- Rustikk loff, Side 26-27
- Frokostrundstykker, side 30-31
- Hamburgerbrød, side 37
- Skoleboller, side 43-44
- Havreboller, side 43-44
- Franske boller, 50-51
- Fastelavnsboller, side 52-53
- Hvit dame, side 56-57
- Suksessmakroner, side 65
- Glasurpletter, side 66-67
- Brownies, side 72-73
- Påskeharer, side 78-79
- Sjokoladekake, side 82-83
- Bløtkake, side 86
- Mørk sjokoladekake, side 87
- Jordbærkake, side 88
- Sitronformkake, side 89
- Krydderbrød, Side 91
Oppskriften er fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” , og er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun.

One Comment Add yours