Utfordringen 2019: Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun

I går koste jeg meg med å bake fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst». Denne gangen prøvde jeg meg på Grovt brød med sirup (side 20-21). Brødene lages i to omganger, med en fordeig og en hoveddeig. Men det var likevel enkelt å greit å bak brødene for fordeigen skulle bare stå i 20 minutter – så det var ikke spesielt mye arbeid med brødene, og det var gjort på omtrent 3 timer. Akkurat som Baker Brun anslår tidsbruken til. Denne brødoppskriften gjorde iallefall stor lykke hjemme hos meg – Det blir fem flotte brød, som nok er like gode i matpakken, som til frokost eller til kvelds.

Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
5 brød 3 timer Middels
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Ingredienser:

Fordeig:

500 g Sammalt rug, grovt
100 g Sammalt rug, fint
100 g Siktet rugmel
35 g Salt
1,2 l Vann (romtemperert)

Hoveddeig:

1½ kg Hvetemel
1½ dl Sirup (mørk)
100 g Margarin
1 pk Gjær
  Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Slik gjør du:

1 Lag fordeigen:
– Bland mel, salt og vann i en bakebolle, og
– Rør til alt er blandet
– La det så i 20 minutter
2 Hoveddeigen:
– Bland hvetemel, sirup og margarin inn i fordeigen
– Smuldre i gjæren
– Elt deigen godt
– Dekk bakebollen, og
– La det heve til dobbel størrelse
Ca. 1 time
3 Ta deigen ut på lett melet bakebord, og
– Del i fem like store emner, og
– Form dem til brød
– Legg dem ved siden av hverandre i en smurt langpanne,
med en fingers mellomrom
– Pensle med smør mellom brødene, og
– Dekk brødene, og la dem heve til dobbel størrelse
Ca. 45 min.
4 Pensle brødene med vann, og
– Stek dem på nederste rille, på 200 grader i 30 minutter
– Senk temperaturen til 180 grader, og
– Stek videre i 20-30 minutter
– Avkjøles på rist
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Tusen takk Baker Brun, for enda en vellykket oppskrift!

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» :

Oppskriften er fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» , og er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s