Utfordringen 2019: Ostehorn

I går bakte jeg Ostehorn etter oppskrift fra Baker Brun (2018)«Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 20-21). Tro det eller ei, men de ble skikkelig gode. Anbefales på det sterkeste – Gode til lunsj både hjemme og i matpakken.

Ostehorn etter oppskrift fra baker brun Ingredienser: 13 dl Hvetemel 1 pk Gjær 2 ss Sukker 1 ts Salt 65 g Margarin 2½ dl Melk 3 dl Vann Egg (sammenvispet) Hvit ost (revet)
Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
  12-18 120 min Enkelt

Ingredienser:

13 dl Hvetemel (9 dl)
1 pk Gjær
2 ss Sukker
1 ts Salt
65 g Margarin
2½ dl Melk
3 dl Vann
   Egg (sammenvispet)
  Hvit ost (revet)

NB! I oppskriften til Baker Brun står det at man skal bruke 9 dl hvetemel. Min deig ble utrolig klissete da, så jeg måtte tilsette ytterligere 4 dl hvetemel.

Slik gjør du:

1 Smelt smøret, og ha i melken og vannet
2 Rør gjæra ut i den lunkne melka
3 Elt inn de tørre ingrediensene
4 Settes til heving (ca. 60 min.)  – til dobbel størrelse
5 Ha deigen på et lett melet bakebord
6 Del deigen i to eller tre emner
– Kjevles ut til rundinger
– Deles i seks trekanter
– Rull hver trekant sammen, med den bredeste delen først
– Legg hornene på bakepapirkledd stekebrett
– La dem etterheve i ca. 20 min.
7 Sett ovnen på 200 grader
8 Pensle med egg, og
– Dryss over med revet ost
9 Stekes på 200 grader i ca. 15-20 min.
– Til de er blitt gyldne
10 Avkjøles på rist
Ostehorn etter oppskrift fra baker brun Ingredienser: 13 dl Hvetemel 1 pk Gjær 2 ss Sukker 1 ts Salt 65 g Margarin 2½ dl Melk 3 dl Vann Egg (sammenvispet) Hvit ost (revet)

For å være helt ærlig møtte jeg på to (små) problemer i denne oppskriften. Eller ikke problem akkurat, heller noen avgjørelser jeg måtte ta underveis. Det første gjaldt mengden mel: I oppskriften er det oppgitt 9 dl mel, men min deig ble skikkelig klissete da, så jeg tilsatte gradvis mer mel. Deigen ble helt flott, etter ytterligere 4 dl hvetemel. Så jeg endte opp med å bruke 13 dl mel, isteden for de oppgitte 9. Det andre gjaldt antalet horn: Jeg ble litt usikker på hvor mange horn jeg egentlig skulle lage. For det er litt ulike opplysninger her. I oppskriften står det at det blir 12 horn. Men i fremgangsmåten står det at du skal dele deigen i tre emner, som hver kjevl og deles i seks trekanter. Hvis du gjør det blir det 18 horn (3 x 6 = 18). Jeg valgte å dele deigen i tre, så jeg fikk 18 horn. Om du deler deigen i to eller tre før du kjevler, kommer an på om du ønsker store eller små horn. Jeg laget 18 horn og de ble egentlig passe store. Likevel ble de nok mindre enn de som var avbildet hos Baker Brun.

Til tross for de to ørsmå utfordringene, fungerte deigen kjempe bra, hornene ble både flotte å se på og ikke minst utrolig gode. Det er jo tross alt det viktigst. Tusen takk Baker Brun, for enda en vellykket oppskrift!

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» :

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s