Utfordringen 2019: Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun

“Endelig”, sa min bedre halvdel, da jeg bakte Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (s. 48-49) i går. Han fastslo at det bare tok ett og ett halvt år før han fikk mandelknuter igjen. For det var nettopp på grunn av oppskriften på mandelknuter jeg kjøpte bakeboka til Baker Brun i utgangspunktet.

For å hoppe rett til oppskriften på Mandelknuter, TRYKK HER

Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 48-49» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun)  Ingredienser:  5 dl	Melk 150g	Smør  1 pk	Gjær  1 ½ dl	Sukker  1 kg	Hvetemel   Mandelfyll: 200 g	Mandler 3 dl	Melis 4 ss	Eggehviter (lettpiskede) 100 g	Smør  1 dl	Sukker  1 ss	Kanel   Topping 1	Egg 1 dl	Mandelflak 1 dl	Sukker

Altså historien om mandelknutene er som følgende:

Sommeren 2018 var vi på på biltur Vestlandet rundt, og i Bergen satt vi og drakk kaffe hos Baker Brun en lørdagsmorgen. Der spiste min bedre halvdel noe som het Mandelknute, og påstod at det var utrolig godt. Ja, de var noe av det beste han hadde spist. Søndag formiddag, var vi igjen nede ved bryggene i Bergen, og stoppet for å drikke kaffe hos Baker Brun. Da bestilte vil alle mandelknuter. Min bedre halvdel erklærte at han ville gå å klage på Mandelknutene han hadde spist dagen før. Vi ble sjokkerte, for han hadde jo erklært at de var noe av det beste han hadde spist! Disse er bare enda bedre enn de i går, erklærte han! Og vi andre sa oss enige med han: Det var noe av det beste bakverket vi hadde spist. Disse var bare SÅ GODE! Det rare er at jeg ikke har noe bilde av mandelknuten jeg spiste – jeg bruker jo å ta bilde av all mat – Eneste forklaringen må være at den var så fersk og god at jeg bare konsentrerte meg om å nyte den!

Bergen 2018- på vei til Baker Brun (hvit brygge)
Bergen – på vei til Baker Brun (hvit brygge)

I alle fall på disken, lå Baker Brun sin kokebok, og jeg bladde litt i den og fant oppskriften på mandelknuter! Jeg klarte ikke å motstå fristelsen! Jeg måtte bare kjøpe kokeboka, så jeg kunne bake disse gode mandelknutene hjemme også. Så dro vi videre, var på hyggelig minislekttreff i Gøteborg, en svipptur til Ullared – ja du forstår tegningen – tiden gikk. Boka ble litt glemt! Så, da vi kom hjem ble boka liksom bare pakket ut og lagt unna – uten at jeg så noe mer i den. Ja, ikke før jeg fikk utfordringen for 2019 da. Nå har jeg bakt meg igjennom nesten hele boka, og håper virkelig at jeg rekker de siste oppskriftene før det blir 2020.

aker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.
Den kokeboka jeg valgte er: Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

I går, da jeg endelig bakte Mandelknuter. Jeg hadde jo tenkt mange ganger å bake dem, men jeg var nok litt redd for å bli skuffet – at de ikke skulle smake like godt som den sommerdagen hos Baker Brun. – Men det gjorde de. Skikkelig gode ble Mandelknutene, selv om mine mandelknuter nok ble halvparten så store som de skulle. Jeg regnet feil, og endre opp med 24 Mandelknuter isteden for 12, – men gode ble de lell!

Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 48-49» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 5 dl Melk 150g Smør 1 pk Gjær 1 ½ dl Sukker 1 kg Hvetemel Mandelfyll: 200 g Mandler 3 dl Melis 4 ss Eggehviter (lettpiskede) 100 g Smør 1 dl Sukker 1 ss Kanel Topping 1 Egg 1 dl Mandelflak 1 dl Sukker

Mandelknuter

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
123 timerMiddels

Ingredienser:

5 dlMelk
150gSmør
1 pkGjær
1 ½ dlSukker
1 kgHvetemel

Mandelfyll:

200 gMandler
3 dlMelis
4 ssEggehviter (lettpiskede)
100 gSmør
1 dlSukker
1 ssKanel

Topping

1Egg
1 dlMandelflak
1 dlSukker
Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 48-49» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 5 dl Melk 150g Smør 1 pk Gjær 1 ½ dl Sukker 1 kg Hvetemel Mandelfyll: 200 g Mandler 3 dl Melis 4 ss Eggehviter (lettpiskede) 100 g Smør 1 dl Sukker 1 ss Kanel Topping 1 Egg 1 dl Mandelflak 1 dl Sukker

Slik gjør du:

1. Smelt smøret, og
– Tilsett melken
– Smuldre gjæren i den lunkne melkeblandingen,
– Rør ut gjæren
2. Bland inn sukker og hvetemel,
Tilsett eventuelt mer hvetemel til deigen slipper bollen
– Dekk med plast,
– La deigen heve under plast i 45 min, Til dobbel størrelse
3 Lag mandelfyllet:
– Mal mandlene i mandelkvernen,
– Bland de malte mandlene med melis, og
– Mal en gang til
– Bland inn vispet eggehvite, og
– Jobb massen sammen til den har en fin konsistens
– Pakk den inn i plast, og
– La det hvile i kjøleskapet i 30 min.
– Bland mandelmassen, smeltet smør, sukker og kanel godt sammen
4 Kjevle deigen til et rektangler, og
– Fordel mandlemassen over
– Brett deigen sammen i 2, og
5 Skjær remser 3 x 15 cm
6 Knyt dem sammen , og
– Sett dem på bakepapirkledd stekebrett
7 La dem heve i ca. 45 min.
8 Pensle knutene med egg,
– Strø over mandelflak og sukker
9 Stek dem på midterste rille på 200 grader i ca. 12 min.
Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 48-49» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 5 dl Melk 150g Smør 1 pk Gjær 1 ½ dl Sukker 1 kg Hvetemel Mandelfyll: 200 g Mandler 3 dl Melis 4 ss Eggehviter (lettpiskede) 100 g Smør 1 dl Sukker 1 ss Kanel Topping 1 Egg 1 dl Mandelflak 1 dl Sukker

Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s