Utfordringen 2019: Kransekake etter oppskrift fra Baker Brun

Nå har jeg bakt Kransekake etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (s. 80-81). Jeg har grudd meg litt til å bake denne. Ja, ikke for det, jeg har bakt kransekaker før, eller tårnkake som vi bruker å kalle den. Men det er en del år siden, og min oppskrift på tårnkake bruker mandler med skallet på, mens Baker Brun vil skålde mandlene (dvs. ta vekk skallet). Å bake kransekake tar tid, og når mandlene skal skåldes tar det enda enda lengre tid. Mest fordi mandlene må tørke, og deigen må hvile. Så jeg tenkte at når jeg først skulle bake kransekake, måtte det være til en spesiell anledning. Siden jeg har utsatt å bake den, må det jo bli til nyttårsaften. Så jeg tok frem mandelkvern, og kransekakeringer, og gikk i gang med å bake.

For å hoppe rett til oppskriften på Kransekake, TRYKK HER

Kransekake / tårnkake etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 80-81» Ingredienser: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Melis glasur 180 g Melis 1 Eggehvite 5 dråper Sitronsaft

Som dere ser av bildet ovenfor, så har min kransekake 12 ringer, mens oppskriften til Baker Brun er på en 18-ringers kransekake. Det som skjedde var følgene: Jeg hadde laget deigen dagen før, så jeg gikk ned i kjelleren og hentet frem pakken med kransekakeringer og kjøttkvernen. Tok ut ringene, smurte dem skikkelig god, og strødde med semulegryn. Laget så flotte pølser av deigen med mandelkvernen, som jeg fylte formene med. Men, så hadde jeg ganske mye deig igjen. Jeg stusset litt, men tenkte at jeg sikkert hadde laget pølsene litt for tynne. Derfor laget jeg kransekakepinner av resten. Jeg stekte ringene, avkjølte dem, og gikk i gang med monteringen – etter den fjerde ringen, da jeg skulle legge på den femte var denne så mye mindre enn den fjerde at det bare var så vidt at den ikke datt ned i, den så langt monterte kransekaka. Jeg stusset veldig, trodde først jeg hadde valgt ut feil ring – så gikk det med et sjokk opp for meg at jeg bare hadde 12 ringer. Jeg sjekket eska, og der stod det 6 former á 3 ringer altså 18 ringer. Altså manglet det 6 ringer, og da var det jo ikke rart at jeg hadde mye deig til overs!! Hvor jeg har gjort av disse ringene vet jeg ikke. Ikke fant jeg dem da jeg lette heller. Så jeg monterte kransekaka etter beste evne. Den ble ganske ok, selv om den ikke ble så høy og flott som den skulle ha blitt.

Kransekake / tårnkake etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 80-81» Ingredienser: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Melis glasur 180 g Melis 1 Eggehvite 5 dråper Sitronsaft

Nå har jeg ingen kransekakeformer mer, for jeg kastet de jeg hadde. Tenker jeg får ønske meg nye til neste gang jeg skal bak kransekake! Da tror jeg at jeg ønsker meg silikonformer, hvis det finnes da!

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
I kake (18 ringer)2 timer (2-3 dager)Vanskelig

Ingredienser:

500 gMandler (Skåldet og malte)
500 gmelis
3-4Eggehviter

Tips! Kok opp mandlene, og la dem stå i vannet i 10-15 min. før du tar av skallet. Bruk et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir for å fjerne skallet

Melisglasur:

180 gMelis
1Eggehvite
5 dråperSitronsaft

Slik gjør du:

1 Skåld mandlene og
– La dem tørke i en dag
2 Mal mandlene, og
– Sikt inn melis, og
– Bland sammen med eggehvitene
Til en passe fast deig
– Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag
3 Sett stekeovnen på 200 grader, og
– Smør kransekakeformene med olje og
– Strø med semulegryn
(ELLER legg bakepapir på 2 stekeplater, hvor du tegner opp størrelsene på ringene)
3 Rull deigen til fingertykke «pølser»,
Eller bruk kjøttkvernen med egnet hullskive
– Legg «pølsene» i kransekakeformene. – Sett formene på stekebrett
4 Stekes midt i ovnen i ca. 10 min. (200 grader)
– Avkjøles i formene
5 Ta ringene ut av formene og over på rist,
når de er helt avkjølte
Kransekake / tårnkake etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, side 80-81» Ingredienser: 500 g Mandler (malte) 500 g melis 3-4 Eggehviter Melis glasur 180 g Melis 1 Eggehvite 5 dråper Sitronsaft
6 Lag melisglasuren:
– Bland godt sammen melis, eggehvite og sitronsaft
– Glasuren skal være glatt og blank
7 Montering:
– Pynt ringene med melis
– Sett Kransekakeringene oppå hverandre med litt melisglasur som lim mellom ringene
– Eventuelt pynt (med blomster eller flagg osv.)
Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s