I går bakte jeg lussekatter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 99). Vi bruker å bake lussekatter hvert år. Det er liksom blitt en hyggelig adventstradisjon i heimen. Vi former lussekatter og hører på julemusikk, skikkelig julestemning! I år har vi byttet ut vår gamle oppskrift, og vi brukte Baker Brun sin.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
16 | 90 min. | Enkelt |
Ingredienser:
200 g | Smør (mykt) |
5 dl | Melk |
1 pk | Gjær |
¼ g | Safran |
1 ts | Salt |
2 dl | Sukker |
2 | Egg |
18-20 dl | Hvetemel |
2 ss | Rosiner |
1 | Egg (sammenvispet) |
Slik gjør du:
1 Smelt smør – Tilsett melken og – Varm til 37 grader – Ha i gjær, og rør den ut – Tilsett safran, og rør godt |
2 Tilsett salt, sukker og egg – Tilsett litt og litt mel av gangen – Bland til en smidig deig |
3 Hell deigen ut på bordet – Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter – Legg lussekattene på bakepapirkledde stekeplater |
5 La dem heve til dobbelstørrelse Ca. 60 min. |
6 Sett på rosiner, og – Pensle med sammenvispet egg, og – Stekes på 180 grader i 8-10 min. |
7 Avkjøles på rist |
Julegris Lilje Lussekatt Prestens hår

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :
- Jeg fikk en utfordring for 2019
- Skal jeg ta utfordringen for 2019?
- Surdeig, Side 14-15
- Grovt havrebrød, side 18-19
- Grovt brød med sirup , side 20-21
- Kornbrød, side 22-23
- Grovt Surdeigbrød, side 24-25
- Rustikk loff, Side 26-27
- Frokostrundstykker, side 30-31
- Fletteloff, Side 34-35
- Hamburgerbrød, side 36-37
- Brytebrød, side 38-39
- Boller, side 40-44
- Skoleboller, side 40-44
- Havreboller, side 40-44
- Skillingsboller side 40-45
- Bladkrans, 40-45
- Bestemors Wienerbrød, side 48-49
- Franske boller, 50-51
- Fastelavnsboller, side 52-53
- Hvit dame, side 56-57
- Suksessmakroner, side 64-65
- Glasurpletter, side 66-67
- Mangomoussekake, side 68-69
- Ostekake med mandelbunn , side70-71
- Brownies, side 72-73
- Påskeharer, side 78-79
- Sjokoladekake, side 82-83
- Prinsessekake, side 84-85
- Bløtkake, side 86
- Mørk sjokoladekake, side 87
- Jordbærkake, side 88
- Sitronformkake, side 89
- Pizzabunn, side 90
- Krydderbrød, Side 91
- Focaccia, side 92
- Eplekake, side 94
- Eplemuffins, side 95
- Glutenfrie eplemuffins,side 96
- Ostehorn, side 97
- Lussekatter, side 98
- Kakemenn, side 99
- Julebrød, Side 104
- Kokosmakroner, side 105
Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)